Ανακοίνωση για την παρέμβαση στην ομιλία Τρισέ στο Βερολίνο

Βερολίνο. Την Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο Audi Max του Πανεπιστημίου Χούμπολντ ξεκίνησε η προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Τρισέ*. Η ομάδα Real Democracy Now! Berlin/GR, υποδέχτηκε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το δικό της σχέδιο.

Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο. Στις πρώτες σειρές οι πανεπιστημιακοί, οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και οι δημοσιογραφοι. Πίσω οι φοιτητές και λοιποί πολίτες. Ανάμεσά τους και 14 μέλη της ομάδας μας, ακροβολισμένοι ανα δύο ή τρεις στο ακροάτηριο. Στις 6.30 μ.μ. ο κ. Τρισέ ανέβηκε στο βήμα. Στις 6.40, όπως είχαμε σχεδιάσει, δύο από εμάς άνοιγουν και κρατούν σιωπηλοί το πρώτο πανό: “Say no to the debt tyranny” – όχι στην τυρανία του χρέους. Οι άνδρες της ασφάλειας δεν αντιδρούν, ο κ. Τρισέ συνεχίζει να μιλά, οι κάμερες στρέφονται στο πανό, ο κόσμος κοιτάζει με περιέργεια. Στις 6.45, τρεις, παντα σιωπηλοί, ανοίγουν το δεύτερο πανό: «Έξω η Τρόικα από την Ελλάδα». Ακολουθεί και το τρίτο (πάντα στα αγγλικά) «Όχι άλλα χρήματα για τις τράπεζες». Το κοινό ψιθυριζει, η ασφάλεια εξακολουθεί να μην αντιδρά, ενώ ο κ. Τρισέ καταφεύγει στο φημισμένο τέχνασμα των “μεγάλων ανδρών”: στην αλλαζονική αδιαφορία και με επιμονή συνεχίζει τον μονόλογό του. Μονόλογος που διακόπηκε όταν μία απο μας κάταφερε να αποσπασει τον προσηλωμένο κύριο Τρισέ από το όραμά του, παροτρύνοντάς τον να κοιτάξει τα πανό και να σταματήσει να λέει ψέμματα. Μέχρι τότε, ο κ. πρόεδρος αγόρευε σαν να βρισκόταν σε μία προ κρίσης συγκυρία. Μιλούσε για «έλεγχο του χρέους» και «ρευστότητα των τραπεζών» ως στόχους της ΕΚΤ, προκαλώντας αμηχανία και δυσφορία και στους πιο καλοπιστους ακροατές του, οι οποίοι απο ευγενεια προς τον ομιλητή, προτιμούσαν να κοιτάζουν τους ανθρωπους της ασφάλειας στον εξώστη. Η “απείθαρχη” ακροάτρια, άφησε ιπποτικά να καταχραστούν την ευγένειά της και επέτρεψε να ολοκληρώσει τον περιπαικτικό του (ίσως να ήταν και απλά απελπισμένος) μονόλογο ο σε μία βδομάδα συνταξιούχος κ. Τρισέ.

Η κουλτούρα συζήτησης στα γερμανικά πανεπιστημια επιβάλλει στον κύριο ομιλητή να υποβληθεί στην βάσανο της συνομιλίας με τους ακροατές του. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία, σε τρεις απο την ομάδα να πάρουν τον λόγο. Ο πρώτος διάβασε σημείωμα που αποκρυσταλλώνει τις θέσεις μας, αποσπώντας και τα πρώτα χειροκροτήματα ενός πειθαρχημένου κοινού. Το κείμενο, ως έχει (ακολουθούν αγγλικά):

Dear Mr Trichet,

We would like to thank you for sharing with us your vision for Europe. In fact, coming from Greece, we think we can already understand it better than many others. And we would like to tell you that the Greek people are also sharing your vision, and that they are going through lots of sacrifices to help you bring it to life. They no longer want to earn decent wages or educate their children. They prefer giving all they have to pay their debts. They have even started selling – at any price – all public property that can be sold for this reason. They are even ready to give their lives for your vision. They no longer need health care. Paying loan interests is much more important. So they shut down hospitals. And they prefer suicide instead. Suicide rate in Greece has increased 40%.

Some would say that the Greeks deserve what came upon them. We couldn’t agree more. That’s why we would like to thank you, for making us pay our debts instead of paying for our own decent survival. We want to assure you, that we’ll keep paying until we starve and our whole economy becomes a ruin. And we thank you from the bottoms of our hearts for your precious help through loans. You have to be sure, that every single dime you give us will come back to you and to the banks you are protecting. In high interest. Because through our sacrifice, we can keep the banks safe and unaccountable. Through our sacrifice, we make your dream of Europe come true“.

Η δεύτερη, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο που της προσφέρθηκε τονίζοντας ότι “η φωνή μου δεν το χρειάζεται – ενισχύεται απο τις φωνές όσων βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες”, και αφού δήλωσε στον Τρισέ ότι “λέτε ψέμματα όταν μιλάτε για ασφάλεια και σταθερότητα και η απόδειξη είναι η εξαθλίωση της Ευρώπης του Νότου” αποχώρησε ανταποδίδοντας την περιφρόνηση που ο Τρισέ και οι αρχιτέκτονες της εξοντωτικής πολιτικής της ΕΚΤ έδειξαν στους λαούς της Ευρώπης.

Η τρίτη, αναγνωρίζοντας “ότι η οικονομία έχει γίνει ιδιαιτέρως πολύπλοκη για να αντιληφθούμε όλους τους λεπτούς χειρισμούς που γίνονται στα υπερκρατικά επίπεδα”, ζήτησε από τον Τρισέ να της λύσει έστω την εξής απορία: αν μπορεί ο ίδιος «να ζήσει με 470 ευρώ τον μήνα, όσος δηλαδή είναι ο μισθός της μητέρας μου, ή 800 ευρώ τον μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στην μηνιαία σύνταξη του πατέρα μου, έπειτα από 30 χρόνια δουλειάς”. Φανερά πια αμήχανος ο Τρισέ, υποχώρησε στη δύναμη του προφανούς, απαντώντας πως αγνοούσε ότι «τα πράγματα είχανε φτάσει σε τέτοιο σημείο για τους Έλληνες». Υποστήριξε πως σκοπός της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η έξοδος από την κρίση, η οποία θα φέρει δουλειές σε όλους.

Η παρέμβασή μας στην ομιλία του Τρισέ ενδεχομένως δεν θα αυξήσει αύριο τις συντάξεις, δεν θα σβήσει το χρέος, δεν θα ρίξει τον καπιταλισμό, δεν θα αλλάξει τον κόσμο με τρόπο ριζικό. Αλλάζει όμως εμάς και άλλους άνθρωπους με τρόπους που δεν ξέρουμε και που δεν είναι ανιχνεύσιμοι: εμάς, διότι, σε πείσμα της αντίθετης ρητορικής σύμφωνα με την οποία είμαστε υποτελείς ή παγιδευμένοι σε μια οικονομική, πολιτική, ιστορική αναγκαιότητα, χωρίς δυνατότητα εξόδου, διαπιστώνουμε ότι εν τέλει είμαστε ελεύθεροι να πούμε “όχι”, να αντισταθούμε στα προφανή ψέμματα των ανίδεων αλλαζόνων που σχεδιάζουν την ζωή μας, να μιλήσουμε και να ακουστούμε. Γιατί ακουστήκαμε. Αν ο κ. Τρισέ αντιπαρήλθε τα πανό με αδιαφορία, ο δαιμόνιος καθηγητής Περνίς, διοργανωτής της εκδήλωσης και Διευθυντής του Ινστιτούτου για το Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο Walter Hallstein, τα διάβασε δυνατά ώστε να καταγραφούν στα πρακτικά της εκδήλωσης. Ο ίδιος ζήτησε από τον ομιλητή να εξηγήσει (αν μπορεί) για ποιον λόγο θα πρέπει να σωθούν οι τράπεζες εις βάρος των ανθρώπων: η αόριστη απάντηση του κ. Τρισέ δεν φάνηκε να ικανοποιεί την μάλλον πιο εκλεπτυσμένη κριτική σκέψη του γερμανού πανεπιστημιακού. Η παρέμβασή μας επέδρασε και στο κοινό: γερμανοί, ιταλοί μας εδωσαν συγχαρητήρια, ζήτησαν να μάθουν περισσοτερα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Μία Γερμανίδα απο το ακροατήριο προσφέρθηκε, κατά την διάρκεια της ομιλίας, να κρατησει ένα απο τα πανό ώστε να ξεκουρασει έναν απο μας.

Η αξιοπιστία του Τρισέ, αποδείχτηκε ακάλυπτη επιταγή – ακόμη και οι εγγυητές της (όσοι εξακολουθουν να πιστεύουν στο όραμα της Ευρωπαικής Ενωσης) δεν την κάλυψαν. Το χλιαρό τους χειροκρότημα, δήλωσε απογοήτευση και δυσπιστία σε όσα προσπάθησε να υποσχεθεί ο ομιλητής.

Μία αντίθεση ήταν πολύ σαφής στην εκδήλωση. Από τη μία πλευρά ο επίσημος εκπρόσωπος του υπό κατάρρευση εγχειρήματος της ευρωζώνης, στις τελευταίες μέρες της θητείας του, ενσάρκωση της Ευρώπης των Τραπεζών· από την άλλη εμείς, οι ανεπίσημοι εκπρόσωποι του Νότου της Ευρώπης, τραπεζικά αφερέγγυοι, με μόνη μας δύναμη τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και την πίστη μας στις δυνάμεις της κοινωνίας. Σε αυτήν την μονομαχία εντυπώσεων με τον Τρισέ, κερδίσαμε εμείς.

Γεννηθήκαμε σε ξένη χώρα, σε ξένη χώρα βαδίζουμε, μα φτιάχνουμε κι εμείς σαν τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ελλάδας την δική μας χώρα. Την στολίζουμε με λόγια πάνω σε υφασμα και γνωρίζουμε πως και το ύφασμα να χαθεί, τα λόγια θα μείνουν. Και η αλληλεγύη μας.

Καλή πατρίδα!

Real Democracy Now! Berlin/GR

* (tricher στα γαλλικά σημαίνει «εξαπατώ»)

Advertisements

12 responses

 1. Μπράβο ρε μαγκες αποδείξατε στην πράξη ότι ο Έλληνας αντιστέκεται στην τυρρανία του ΔΝΤ και της Τροίκας που έχει ισοπεδώσει τον λαό της Ελλάδος
  Μπράβο και εύχομαι να συνεχίσετε στον ίδιο αγωνιστικό ρυθμό

  25/10/2011 at 20:01

 2. Dimitris Xronas

  Μπράβο για τη διαμαρτυρία σας, αλλά ένα πράγμα μου λείπει πάντα από παρόμοιες προσεγγίσεις του θέματος: η κριτική στη δική μας κοινωνία, στα προνόμια πολλών και διαφόρων ημετέρων (όχι μόνο των τραπεζών), στην υποταγή του Δημοσίου στην ψηφοθηρία και την κομματοκρατία και σε όσα ζει η Ελλάδα τα τελευταία τριαντατόσα χρόνια, για να μην πούμε εξήντα.
  Στα συμπαθή σας παραδείγματα ανθρώπων που πρέπει να ζήσουν με 470 € μισθό και 900 €, μπορεί και οφείλει κανείς να αντιπαραθέσει περιπτώσεις σφογγοκολάριων υψηλόμισθων αργόμισθων και καλοπληρωμένων αργόμισθων σε οργανισμούς που υπάρχουν μόνο για να τους πληρώνουν. Εκαντοντάδες ως χιλιάδες οργανισμοί. Ακόμη και καφετέριες κρατικών ιδρυμάτων (μουσείων κ.λπ.) γίνεται κρυφό μέσο μισθοδοσίας μεγάλου αριθμού διορισμένων κομματικών φίλων.
  Έτσι δεν με πείθει και η κριτική σας στον καπιταλισμό εν γένει, χωρίς αυτό βέβαια να έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα αποκτήσει όμως, σύντομα.
  Γιατί η χώρα πρέπει να μπει σε μια υγιή πορεία, σε συγκεκριμένες διεθνείς συνθήκες. Αν κάποιοι θέλουν να καταρρεύσει ό,τι ακόμη μένει όρθιο σε μια κοινωνία για τη δόξα μιας ιδεολογίας, δεν είναι καθόλου “αλληλέγγυοι” με κανέναν… Αν κάποιοι αποφεύγουν να διακρίνουν τις αδικίες και τις στρεβλώσεις της κοινωνίας μόνο για να την έχουν σύμμαχο στην καταστροφή ενός συστήματος, θα οδηγήσουν εμάς τους υπόλοιπους να ξυπνήσουμε περισσότερο.
  Αν συνεχίσετε σε αυτή τη μονόπλευρη γραμμή, αυτή θα είναι η σημαντικότερη προσφορά σας, μόνο που θα είναι ακούσια.
  Δ. Χ.

  25/10/2011 at 20:58

 3. Dimitris Xronas

  ΥΓ. Μελαγχολική παρατήρηση, επειδή λέμε για την Τρόικα: έπρεπε να έρθει η Τρόικα, για να αποφασίσουν οι ηγέτες μας να κάνουν απογραφή δημοσίων υπαλλήλων (τους βόλευε μια χαρά η θολούρα) και να ανακαλύψουμε ανισότητες, προνόμια, ότι έχουμε 80% υψηλότερο κόστος προμηθειών από τον μέσο ευρωπαϊκό… κτλ. κτλ.
  Δείτε κι αυτό: http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/larisa_h_prwteuoysa_twn_porse_kagien.1424914.html?fb_ref=recArt

  Καλό μας αγώνα ενάντια στους κατακτητές μας που είναι ΜΕΣΑ στην Ελλάδα! Αν νικήσουμε αυτούς, οι εκτός θα είναι παιχνιδάκι… (Εναντίον των τραπεζών παλεύουν ήδη και οι ξένοι).

  25/10/2011 at 22:04

 4. Kafroi

  kafroi ellines einai anagkh oti kafrilikia kanete sta ellhnika panepistimia na ta metaferete kai sto e3wteriko kai na mas kanete rompa? Opoios nomizei dld oti exei dikio exei dikaioma na phgainei kai na diakoptei omhlies gia na pei thn paparia tou? Kai an eisai la8os kai ftaine oi ellhnes poy 3odeyan parapanw san Kratos apo osa eixan kai epairnan daneia? Den sou pernaei oyte stigmi apo to myalo oti mporei emeis na ftaime, emeis na eimaste sto la8os kai oi 3enoi sto swsto? Aiwnia eimaste oi kaloi kai oi swstoi? Mporeis na skefteis mia fora poy na eimastan la8os? Mallon oxi… mantepse giati.

  25/10/2011 at 22:21

  • Καφροι φιλαρακι χώνεψε το εσυ και τα βρωμο αφεντικα σού ότι το επιχείρημα ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και ότι ο Ελληνικός λαός είναι διεφθαρμενος είναι ξεπεραμενο…κανένας π..στης δεν έχει το δικαίωμα να τσουβαλιαζει έναν ολόκληρο λαό που ξεγελαστηκε από τις ψεύτικες και διεφθαμενες ηγεσιες του πα.σοκ και της ΝΔ που με τις υποκλίσεις και με τους παράνομους δανεισμούς χρέωσαν την Ελλάδα μας, ξεχνάτε πόσο χρεωθηκαμε λόγω Ολυμπιακών αγώνων(μακάρι να μην τους παίρναμε)?Επειδή καφροι τα επιχειρήματα σου είναι στάνταρ από γραφείο υπουργού ένα θα σου πω όπως το 40 οι παπούδες έδιωξαν με ψυχή βαθιά τους Ιταλούς του μουσολίνι έτσι θα φύγετε και εσείς και ο φασισμός που κουβαλετε στο dna σας…

   26/10/2011 at 01:53

  • ...

   πρόβατο

   26/10/2011 at 08:05

  • Δίκιο έχεις κάφρε, γι’ αυτό και μεις αν είδες προσεκτικά στο βίντεο είπαμε στον Τρισέ ότι συμφωνούμε ότι οι Έλληνες φταίνε, και καλά κάνουν και μας τιμωρούν, και μας αναγκάζουν ό,τι ψιλά βγάζουμε να πληρώνουμε χρέη ενώ το κράτος καταρρέει. Αν προσεχες λίγο το βίντεο θα έβλεπες ότι οι παπαριές μας συμφωνούν με τις δικές σου

   26/10/2011 at 08:12

 5. Pingback: Αποδοκιμασία του Τρισέ απο Έλληνες φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου - e-gnomi.com - η γνώμη σου μετράει

 6. @Dimitris Xronas:

  Καταρχην, βρισκω τα σχολια σου πολυ εποικοδομητικα. Η πλατφορμα μας αποτελειται απο διαφορετικους ανθρωπους, διαφορετικες ιδεες, διαφορετικο background και σιγουρα διαφορετικη εξηγηση στο τι μας οδηγησε ως εδω. Θεωρω οτι το
  ελληνικο ζητημα δεν ειναι μονο πολιτικο (που σιγουρα η πολιτικη εχει τεραστια ευθυνη), αλλα και κοινωνικο οπως ανεφερες. Προσωπικα πιστευω οτι η Ελλαδα ηταν σε μια κοινωνικοπολιτικη κριση απο την αρχη της δημιουργιας του Νεοελληνικου κρατους και ειναι υπεκφυγη, ευθυνοφοβια (ή ειχαμε καλους φιλους στην κυβερνηση) να πιστευουμε οτι το κρατος μας εβαινε καλως μεχρι που μπηκε η γκαστερικη Τροικα. Για αυτο δεν πιστευω οτι δια μαγειας ολα τα προβλημα θα λυθουν αν φυγει η σημερινη κυβερνηση και η Τροικα.

  Απο την αλλη μερια ομως, υπαρχει ενας αμεσος κινδυνος που αν δεν ενωθει συσσωμος ο ελληνικος λαος να τον αντιμετωπισει υπαρχει πιθανοτητα να μας χτυπησει αλυπητα: Το χρεος. Ο Καζακης μας ειχε πει ενα ωραιο παραδειγμα: Οταν το σπιτι σου καιγεται, συνεργαζεσαι με ολους τους συγκατοικους σου για να σβησεις αυτο που σε απειλει αμεσα, δηλαδη την φωτια. Δεν καθεσαι να μαλωνεις για το πως θα διακοσμησεις το σπιτι χωρις πρωτα να εχεις αντιμετωπισει τον αμεσο κινδυνο. Νομιζω οτι η κολλα μας σαν ομαδα ειναι οτι συμφωνουμε σαν πρωτο βημα την απαιτηση για διαγραφη του χρεους, την εξοδο της Ελλαδας απο την Τροικα και μια one-way πτηση της κυβερνησης με ελικοπτερο (ή με το Apollo 13, ακομα καλυτερα). Για το μετα, οσους απο εμας ρωτησεις, τοσες γνωμες θα παρεις.

  Τελος, οσο αναφορα τους υψηλόμισθους και καλοπληρωμένους αργόμισθους σε οργανισμούς που υπάρχουν μόνο για να τους πληρώνουν δεν θα βρεις ατομο να συμφωνησει περισσοτερο. Ειτε αργοσχολους δημοσιους υπαλληλους με καλες πελατειακες σχεσεις που σπαταλανε τα λεφτα των φορολογουμενων και κανουν την ζωη τους δυσκολη, ειτε ιδιωτικοι διεφθαρμενοι επιχειρηματιες που παιρνουν εργα με μιζες και τα σπαταλανε για την προσωπικη τους ψυχαγωγια, ειτε, ειτε, ειτε…
  Ομως Ελληνας δεν ειναι μονο αυτος. Ειναι και ο καθηγητης που εχει ορεξη να δημιουργησει και εχει να αντιμετωπισει ενα δυσκινητο και γραφειοκρατικο συστημα, ειναι και ο ελευθερος επαγγελματιας που εχει φτυσει αιμα για να δουλεψει το μαγαζακι του, ειναι και ολοι αυτοι τελως παντων που εχουν ορεξη για ζωη και δημιουργια! Το κρατος ομως τους προδωσε και τους εκλεψε την ιδια τους την ζωη και, δυστυχως, τωρα την πληρωνουν και αυτοι…

  @Kafroi
  To υφος του κειμενου σου σε μετατρεπει ακριβως σε αυτο που αποποιησε… Συνολικα σαν ομαδα αποφασισαμε να κανουμε την παρεμβαση οσο πιο κοντα γινεται στην “γλωσσα” των Γερμανων. Οχι να μπουμε και να κανουμε μπαχαλο σαν γενικη συνελευση πανεπιστημιου. Καταρχην, εισχωρησανε κανονικα στην αιθουσα, δεν εισβαλλαμε οπως επινοησε η φαντασια καποιων δημοσιογραφων και πιασαμε τις θεσουλες μας. Σε διαρκεια 10λεπτων σηκωθηκαν 3 πανο χωρις να ακουστει κιχ! Σιωπηρη καταδικη… Η μονη διακοπη που εγινε πραγματικα δεν κρατησε πανω απο 3λεπτα. Η ερωτηση για το αν θα ζουσε ο Τρισε με 300Ε, το ειρωνικο ευχαριστηριο κειμενο που διαβαστηκε και το χωσιμο κατα του Τρισε γιναν στο κυκλο ερωτησεων αφου μας δοθηκε ο λογος απο τον συντονιστη. Πολλοι Γερμανοι οχι απλα δεν δυσαρεστηθηκαν απο το σκηνικο αλλα μας πιασαν στο τελος της ομιλιας για να συμμεριστουν τις αποψεις μας και να μας ρωτησουν περισσοτερα πραματα για την κατασταση στην Ελλαδα. Μαλιστα, κατα την διαρκεια της διαλεξης, καποιοι προσφερθηκαν να μας κραταν τα πανο για να ξεκουραστουμε 🙂 Αυτα απο μενα… α και στο πληκτρολογιο υπαρχει ενας συνδιασμος πληκτρων που αλλαζει την γλωσσα απο greekish σε ελληνικα… ξοδευεις που ξοδευεις χρονο για το trolling δωσε 2 δευτερολεπτα ακομα να το κανεις πιο κατανοητο τουλαχιστον.

  26/10/2011 at 10:34

 7. Pingback: Παρέμβαση της ομάδας «Real Democracy Now» στην ομιλία του Τρισέ

 8. kaka69

  Καλημερα παιδια,

  απο το βιντεακι που εχετε ανεβασει δεν βγαινει αυτο το νοημα παντως που γραφει ο gounis69, ο ηχος δεν ειναι καλος και κατα τη γνωμη μου δεν ενιωσα ανετα με αυτο που εγινε (fremdschamm οπως λενε και οι γερμανοι). Στην αρχη η κοπελα που αρχιζει και μιλαει παρεμβαινει χωρις να της δωσουν τολογο και το μονο που λεει ειναι οτι ο Τρισε λεει ψεματα κτλ. κτλ. Αυτα που λεει ο Τρισε δεν ακουγονται καν. Αρα δεν μπορει να δημιουργηθει σωστη αποψη κατα τη ταπεινη μου γνωμη.

  Γενικα κινιθηκατε λιγοσαν αριστερο κομμα και οχι σαν εμπειροι ακτιβιστες.

  Κατι αλλο που θα ηθελα να πω ειναι οτι στην Ελλαδα ολα αυτα τα χρονια και ο δασκαλος εκανε ιδιαιτερα για να βγαλει μαυρα χρηματα, δεν δεχοταν αποδειξεις οταν δεχοταν υπηρεσιες, που δημαινει οτι εκλεβε απο το κρατος αρα απο τον κοσμο, ο μαγαζατορας και αυτος με τη σειρα του προωθουσε στο να μην κοψει αποδειξεις και τα εβαζε στην τσεπη. Ο γιατρος που θελει η ηθελε το φακελακι και ηταν λογικο. Δεν ξερω αμα εχετε ζησει στοεξωτερικο αλλα εδωπερα αν κανεις τετοια πραμματα σε μπαγλαρωνουν νγιατι το συστημα λειτουργει. Στην Ελλαδα αντιθετως ειναι το φυσιολογικο. Η πλειοψηφια ηθελε να κλεψει και να το πει και το δειξει και να κλαφτει «με περηφανια» οτι επαθε κατι. Αμα εμεις μονοι μας σαν ανθρωποι δεν εχουμε την τσιπα μεσα να πουμε οτι αυτο ειναι λαθος πως θα το δειξουμε στους Πολιτικους μας? Πως θα επιλεξουμε τον σωστο πολιτικο και οχι τον διευθαρμενο? Πως οταν παμε για ρουσφετι το δεχομαστε απο τον εαυτο μας να το κανουμε και δεν καταγκελνουμε τον ανθρωπο που παει να μας το κανει?
  Αν εμεις δεν επιτρεψουμε στον εαυτο μας να τα κανει αυτα τοτε δεν θα επιτρεψουμε και στον διπλανο μας.

  Γι’αυτους ακριβως τους λογους, αυτοκριτικης και ενος σωστου «καρφοματος» εκει που χρειαζετε εχουν παει οι χωρες της Ευρωπης μπροστα και μπορουν να μας κανουν οτι θελουν. Οχι οτι εκει δεν κλεβουν αλλα εκει δεν ειναι ο κανονας και δεν ειναι η μαγκια.

  Δεν ξερω αν το κινημα σας, η ομαδα σας η το κομμα σας (δεν ξερω πως θεωρειτε τον εαυτο σας?) ειναι σωστο η οχι και τι ατομα εχετε. Αλλα εγω προσωπικα δεν πειστικα απο αυτα που κανατε. Τα αυτια του Τρισε δεν νομιζω ουτα να ιδρωσαν. Οταν καποιον τον υβριζεις και τον λες ψευτη το μονο που θα κανει ειναι να σηκωσει ενα τοιχος και μην σ’ακουσει. Αυτο που κανετε θελει ισως ποιο πολυ οργανωση και ποιο καλους ομιλητες. Αλλα ισως με τον καιρο μαθετε και γιαυτο και μονο σας συγχερω οτι εχετε πεισμα και αυτο που κανατε θελει τολμη και αρχ…α.

  Επισης μην ξεχνατε οτι ολες οι κινησεις στην Ελλαδα θεωρουνται ασκοπες γιατι υπαρχει μια ιστορια του οτι και αν ψηφισεις το ιδιο θα ειναι και οτι «και αυτος θελει να μπει στην πολιτικη για να φαει». Γιαυτο ακριβως ο κοσμος δεν νομιζω να σας ακουσει και πολυ. Αυτο που κανετε ειναι ενας πολυ μακρινος δρομος χωρις πολλα ευχαριστω.

  15/11/2011 at 09:44

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s